"

Nová česká kuchařka s moderním přístupem k rostlinné gastronomii.

Najdete v ní pestrost, ale i minimalismus, vyváženost, sezónnost, lokálnost a krásnou jednoduchost, ale i experimenty a cizokrajnost. Naučíte se spoustě nových vychytávek, které do vašeho stylu vaření vnesou nové rozměry chutí a postupů a stanou se pro vás samozřejmostí. Vaření, pečení, fermentace a nakládání, jednoduché a rychlé recepty i složitější dobrodružství a také několik zajímavých hostů, kteří přispěli jejich recepty.

Nemusíte být vegan ani vegetarián, ale můžete vaši kuchyni obohatit postupy a prvky, které by vás jinak možná nenapadly. Zkrátka doporučujeme všem, které zajímá jídlo a vaření, těm by BlaBlaBla jakožto originální český počin, ve sbírce chybět neměla.

Chtěla jsem sepsat, co doma vařím, co nakládám, jak fermentuju, co peču. Taky jsem si chtěla připomenout to, co jsme vařívali doma, když jsem byla dítě. V upravené verzi z rostlinných surovin.

Blablabla… V dnešní době je na trhu spousta skvělých kuchařek. Nejraději bych si každý týden koupila jednu. To, že se s kuchařkami roztrhl pytel, však neznamená, že by ztrácely na kvalitě, naopak. Jedna za druhou nastavují laťku výš a výš. Navíc nás ostatní to posunuje ve vaření dál. Já za sebe chci zkoušet nové kombinace surovin, nové postupy nebo se jen tak nechat vést a vařit podle ostatních.

Někdo by mohl říct, že můj styl je slow food. Já svoje vaření záměrně nijak nestylizuju, ale asi by to byla pravda. Plánuju, vědomě a pečlivě vybírám suroviny, vařím tak, aby v nich zůstalo co nejvíce živin a chuti, vím do posledního detailu, co moje jídlo obsahuje a jaký je původ každé ingredience. A se stejným přístupem pak jídlo jím.

Koupit knihu

256

stran

95

receptů

138

fotografií

Kategorie

BlaBlaBla není klasická kuchařka, ve které najdete předkrmy, hlavní jídla a dezerty. Respektive najdete, ale členění není typické, nechtěla jsem se držet zažitých standardů. Tvořím si vlastní pravidla, proto i kategorie jsou v mé kuchařce takové, aby to pro mě bylo přirozené. Některá kapitola je determinována použitím určité suroviny (Obiloviny), některá metodou přípravy (Pekařina), některá lidmi (Plaza Restaurant) či vzpomínkami na dětství. Co tedy v kuchařce najdete?

PREPS

CHILDHOOD FOOD

FERMENTY A NAKLÁDAČKY

ZELENINA

OBILOVINY

LIFTING NOODLES

PEKAŘINA

PLAZA RESTAURANT

Lidé

Sama bych to nikdy nezvládla. A ani bych nechtěla. S knížkou mi pomohlo hodně lidí, kterých si moc vážím. Někdo přispěl receptem, někomu jsem chtěla uvařit já. A potom samozřejmě grafika, fotky, organizace. Díky, že vás mám!

PAVEL ZÁVORKA, grafik, grafika a sazba

MARTIN BARÁNEK, sous chef Entrée, recept na ceviche

KUBA KLIMOVIČ, Forky’s Praha, recept na not dog

HONZA KLIMOVIČ, Forky’s Praha, recept na tacos a mnohem víc

VERČA NEUBAUEROVÁ, cukrářka, recept na koláč

FRANKIE GALLUCCI, Le pizze di Frankie, recept na pizzu

MARTINA A FILIP COWBOYS, kadeřníci a stylisti, pečená zelenina a chleba

CYRIL DOBRÝ, herec a truhlář, recept na ramen

KLÁRA SAPOUŠKOVÁ, máma, recept na linguine

JANKA NOVÁ, výživová poradkyně, recept na nejlepší kroupy

ROMAN HAVLÍČEK, restauratér, recept na celerovou polévku

TEREZA KLIMOVIČOVÁ, rekvizitářka divadla Na Zábradlí, malířka, recept na cuketový baba ganoush

KAROLÍNA CERMANOVÁ, fotografka, společný recept na salát s pečenými broskvemi a fotky nás dvou

BÁRA NOVOTNÁ, architektka, společný recept na buchtičky s krémem

MAREK TOMKA, restauratér, dozor při receptu na risotto

NIKOL FRYŠOVÁ, Cirk La Putyka, společný recept na sladké kuličky

HONZA BALCAŘÍK, kadeřník roku a co-owner Niche, společný recept na kuličky

BENJAMIN BALCAŘÍK, syn Nikol a Honzy, společný recept na kuličky

RÓZA DRÁPALOVÁ, sestřenice, společný recept na palačinky

HELENA KLIMOVIČOVÁ, Honzova máma, recept na plněné papriky

TEREZA VELHARTICKÁ, lektorka jógy, společný recept na šulánky

JANJA PROKIĆ, šperkařka, kmotra knihy

Naše zásady

Originalita

V knížce na e-shopu se vám snažím přinášet jen originální nápady a produkty, protože blablabla, každý dělá všechno a všechno je všude. Ne všechno jsem vymyslela, i já se inspiruji jinde, ráda spolupracuji s ostatními a učím se od nich. Nerada bych ale někoho nebo něco kopírovala, to tady nenajdete.

Kvalita a prověřenost

Všechny recepty jsou vyzkoušené, dám za ně ruku do trouby! A produkty? Mám na e-shopu jen to, co sama dobře znám, sama používám a chci se o to podělit s ostatními. I proto na blogu postupně sdílím své vlastní zkušenosti s nabízenými produkty, proto dělám rozhovory s lidmi, kteří šijí zástěry, dělají porcelán nebo čokoládu. Prodejem těchto pár věcí asi nezbohatnu, ale můžu si být jistá, že vše, co vám zde nabízím, je osobně prověřeno.

Životní prostředí

Veškeré recepty v mé kuchařce a na blogu jsou a budou vždy 100 % z rostlinných surovin. To platí i pro všechny produkty na e-shopu, které vybírám s přihlédnutím k udržitelnosti a co nejnižšího dopadu na životní prostředí.
BlaBlaBla kuchařka je vytištěna na recyklovaném papíru, vlastní produkty balíme také do recyklu či přímo do bio rozložitelných obalů.

křest BlaBlaBla