Candycane coffee & BlaBlaBla chef
Candycane
Candycane je česká pražírna pod vedením pražiče Ondřeje Štoksy. Mimo Ondry jsou s Candycane spojeni kávový guru na české scéně. Zdeněk Hýbl, Adam Gaszczyk, Jan Hrňa a Jaroslav Slámečka. Jardu sleduju od doby, co jsem se o kafe začala zajímat víc a udělala si baristický kurz v Industře pod vedením Adama Obrátila a Petry Střelecké. Mám s ním nejvíc spojený onesip a euforii první návštěvy (kdy Jaroslav stál za kávovare), s candycane a celou českou i slovenskou foodies scénou. Bylo tedy jasné, že nápad na kávovou spolupráci povede do Candycane a kluci hned souhlasili.
A tak s klukama přinášíme speciální edici jejich Etiopie - Chelbesa Dhilgee. Já ji doma připravuji na V60, 25 g namleté Etiopie a 280 ml vody.
Broskve, limety, černý čaj.
Etiopie - Chelbesa Dhilgee
Etiopie – Chelbesa Dhilgee, výběrová káva, 250 g. Pražená na filtr, tóny: broskev, limeta, černý čaj. Cupping skóre 87, sklizeno 2020, promytá, region Gedeb, producent Snap coffee. Kávu můžete objednat zde.
Info od Candycane
Chelbesa je největší oblastí pěstování kávy v regionu Gedeb woreda s celkovou plochou 1 240 hektarů kávových farem. Okolní vesnice Banko Gotiti, Chelchele a Halo produkují jednu z nejlepších káv v tomto regionu. Chelbesa 2 se nachází v nadmořské výšce 2 300 m n. m. a je jednou ze dvou promývacích stanic, které v této oblasti vlastní společnost SNAP Coffee. Tato společnost byla založena v Addis Abebě v roce 2008 a vede ji Negusse D. Weldyesem. Celkem provozuje tři mycí a zpracovatelské stanice kávy v několika různých regionech. Chelbesa získává většinu svých třešní od farmářů z okolních kopců. Cesta z farem trvá často až dvě hodiny a není jednoduché doručit třešně do zpracovatelské stanice. Třešně jsou sbírány ručně a místní farmáři začínají se sběrem třešní až v momentě, kdy dostanou znamení od Bohů. Jen tak prý zajistí, že třešně budou nejzralejší a plné chuti. Na stanici se třešně dále ručně třídí a zpracovávají klasickým promytým způsobem. Fermentace probíhá v betonových nádržích s vodou a tam se také oddělují zrna s menší densitou (nezralá nebo defektní). Ty plavou na hladině a jsou odstraněny. Zůstanou pouze hustší a tedy kvalitnější zrna. Sušení probíhá na afrických postelích po dobu 14 dní. Celý tento proces nám dává typickou čistou a komplexní chuť etiopské kávy.
Hario dripper, ideální pro přípravu filtrované kávy.
Filtry Hario, které se narozdíl od běžných laciných neprotrhnou a neudělají vám z V60 "turka".