Vařím podle: Janka Nová
Čerstvá okurka ještě z farmářských trhů a fermentované ředkvičky. Na nich mě už od jara baví ta růžová. Na konci léta jsem dostala fotku od Janky jejího talíře okurek, fermentovaných ředkviček a lichořeřišnice se slovy “hele blablabla”. Takže (jako už tomu bylo několikrát) vařím podle Janky!
V mojí verzi s olivovým olejem, růžovým pepřem a slunečnicovými výhonky. Na svém profilu Janku zveřejnila informaci o fytonutrientech v zelenině, které se schovávají pod slupkou. Takže tam, kde to jde, zeleninu neloupejte! Stačí pořádně očistit.
Fermentované ředkvičky, okurka a slunečnice
Suroviny
na ředkvičky:
svazek ředkviček
200 ml jablečného octa
200 ml vody
PL soli
PL řepového sirupu
salátová okurka
výhonky slunečnice
růžový pepř
sůl
olivový olej
Postup
Ocet s vodou, solí a řepovým sirupem přivedu k varu a nechám probublat. Ředkvičky očistím, rozpůlím a dám do sterilní sklenice. Přeliju je horkým nálevem a nechám vychladnout, klidně i dvacet čtyři hodin v pokojové teplotě. Poté sklenici uzavřu a dám do lednice. Vydrží i dva týdny.
Okurky i ředkvičky nakrájím na silnější plátky. Vyskládám na talíř, posypu solí a růžovým pepřem, zakápnu olivovým olejem a přidám několik výhonků slunečnice.