Rýžové nudle, Go green
Jednou doma před pár lety jsme si chtěli připravit jednoduchou večeři, ze zbytků. Otrhaný koriandr, který už byl z velké části jen o stoncích, rýžové nudle, kešu a zbytek limety. Pesto, uvařit nudle a smíchat dohromady. Po vzoru špaget s janovským pestem. O pár let později se toto jídlo stalo takovým utajeným fenoménem v pražském Forky’s. Zbývalo nám velké množství koriandrových stonků a místo toho, abychom je vyhazovali, jsme z nich začali připravovat jedno z nejžádanějších jídel, které jsme pojmenovali Go green.
Moje nejoblíbenější kombinace je pesto z thajské bazalky - edamame - divoká brokolice. Skvěle fungují ale také s houbami simeji, enoki, tempehem nebo cuketou. Skvělou kombinací je pesto z koriandru setého (ten klasický) a vietnamského (rdesno vonné) nebo z perilly. A na špagety či topinku pak pesto z bazalky, lichořeřišnice nebo rukoly.
Na trzích i v asijských prodejnách jsou byliny k dostání vždy ve velkých svazcích. A když vám začnou doma vadnout, nejlepším způsobem jejich záchrany je mixér, ořechy, oliváč, citrón či limeta a česnek.
Pesto z aromatické thajské bazalky, lifting noodles a kyselá limeta. To mě hrozně baví.
Suroviny
pro dva
na pesto:
100 g kešu
2 stroužky česneku
60 g thajské bazalky
80 g vody
20 g rýžového oleje
šťáva z 1/2 limety
čl bílého pepře
čl soli
250 g rýžových nudlí
1/2 PL oleje
divoká brokolice
edamame
thajská bazalka
Postup
Všechny suroviny na pesto vymixuju ve výkonném blendru.
V hrnci přivedu vodu k varu, vypnu plotnu a do vroucí vody vložím rýžové nudle. Jakmile jsou nudle měkké, sliju vodu a buď je zchladím nebo ještě teplé promíchám s pestem.
Na pánvi lehce orestuju edamame a divokou brokolici, vše dám do mísy. Následně na pánvi rozehřeju pesto, vmíchám do něj nudle a krátce orestuju. Pokud se mi nudle a pesto spojí v jeden “chuchvalec”, podliju je trochou vody. Brokolici a edamame promíchám s go green. Přidám několik lístků thajské bazalky.