BlaBlaBla je venku. Let's cook!

Honza: “Nechceš udělat kuchařku?” Moje hlava: milion myšlenek.

Loni v létě jsem tedy začala. Blok, seznam nápadů, vizí a receptů. Nádobí, vybírání talířů, misek, mističek, hrnků, sklenic. Suroviny, velké tašky a několik destinací za třeba jen jedním produktem. Canon, nový objektiv a neustále zapatlaný. Utěrky z Nily, barvy pro knihu. Název, koncert Modeselektor. Spolupráce, především s Pavlem, grafikem.

Naše kuchařka vznikala především u nás doma. Vařila jsem sama, s Honzou, s přáteli. Jsou to lidé, od kterých se učím a kteří mě inspirují. Vařilo se v Entrée, Na Kopci, na chalupě i doma v Brně. Všude jsem pobíhala s blokem, foťákem a utěrkou. Pavel to pak všechno digitálně zpracovával, radil a nakonec jsme knihu společně zvládli dovést do finální podoby. A teď ji po roce a půl držíme hotovou v ruce.

IMG_5548
IMG_5610

"Třeba u italské kuchyně nejsem tolerantní k nedodržování postupů. Například když někdo vaří risotto jako rizoto."

BlaBlaBla

Mé recepty neberte jako podrobné návody, ale spíš jako inspirační zdroje. V mnoha receptech neuvádím množství, to proto, že přidávám dané suroviny podle chuti. Často si sama recepty upravuju podle sebe. Což ale neplatí u některých tradičních jídel. Třeba u italské kuchyně nejsem tolerantní k nedodržování postupů. Například když někdo vaří risotto jako rizoto. Také při pečení a fermentování je nezbytné držet se přesně instrukcí, naopak při vaření buďte flexibilní a přizpůsobte se vašim chutím, dostupným surovinám, sezóně a lokálnosti.

Fotografie

Většinu jsem si fotila já sama, pár fotek pro mě udělala Karolína Cermanová, moje oblíbená fotografka a skvělá kamarádka! Fotku najdete u každého receptu, protože to tak mám ráda. Chci dané jídlo vidět hotové, naservírované.

kniha-stohy1

Blablabla. V dnešní době je na trhu spousta skvělých kuchařek. Nejraději bych si každý týden koupila jednu. To, že se s kuchařkami roztrhl pytel, však neznamená, že by ztrácely na kvalitě, naopak. Jedna za druhou nastavují laťku výš a výš. Navíc nás ostatní to posunuje ve vaření dál. Já za sebe chci zkoušet nové kombinace surovin, nové postupy nebo se jen tak nechat vést a vařit podle ostatních.

Cyril-kniha

Speciální díky patří Báře, Divišovi a Cyrilovi za pomoc s naskladněním knížek, přesněji s tunou a půl knížek. Bára a Cyril mají v kuchařce také recept a Diviš podle Blablabla uvařil hned druhý den, kimchi udon.

Viki-palety